Uygulama Talimatı :
Geniş ve temiz bir plastik kap içine 6-6,5 litre su konulduktan sonra, 10 kg Perlitli Sıva Alçısı suya serpelenir. Birkaç dakika beklenir. Mala veya temiz bir karıştırıcı ile harç karıştırılır. Harç yapıldıktan sonra su veya alçı ilave edilmemelidir. Hazırlanan harç en az 60 dakika kullanılır. Uygulama yüzeyi yağ ve tozdan arındırılmalıdır. Ayrıca çok ısınmış yüzeylerin su serpilerek ıslatılması gerekir.
Hazırlanan harçtan alınarak çelik mala ile duvara yedirilerek sürülür. Harç fazla bastırılmadan mastarlanır ve fazlası sıyrılarak alınır. Yüzey boşlukları oluşmuşsa, doldurularak mastarlama işlemi tamamlanır. Oluşabilecek izler ve pürüzler, harcın sertleşmesi beklendikten sonra çelik mala ile tıraşlanır.
Uygulama Talimatı :
Makine Sıva Alçısı, Su/Alçı oranı 5,5-6 olacak şekilde makineye beslenir. Makineden gelen harç homojen bir kıvama geldiğinde duvar yüzeyine, boşluk bırakılmadan püskürtülür. Alüminyum bıçak mastar ile aşağıdan yukarıya doğru ano çıtalarına bastırılarak mastarlama yapılır. Mastar üzerine biriken fazla harç alınır. Yüzey sertleşmeye başladığında, yüzey ıslatılır. Daha sonra kauçuk mala ile, ince malzemenin yüzeye çıkması için, dairesel hareketlerle yüzey tirfillenir. Tirfilleme işleminden yaklaşık 10 dakika sonra çelik mala yardımı ile yüzey parlatılır. Bu uygulamadan yaklaşık 1 saat sonra yüzey, çelik mala ile ikinci uygulama yapılarak, sert, parlak ve sırlı bir yüzey oluşturulur.
Minimum uygulama kalınlığl 10 mm olmalıdır. Uygulama yüzeyi tutunmayı engelleyici yağ ve tozdan arındırılmalıdır. Gerekirse beton ve brüt beton yüzeylerde daha iyi bir yapışma sağlamak için yüzey pürüzlendirilebilir.
Uygulama Talimatı :
Geniş ve temiz bir plastik kap içine 7-7,5 litre su konulduktan sonra, 10 kg Kartonpiyer Alçısı suya serpelenir. Birkaç dakika beklenir. Mala veya temiz bir karıştırıcı ile harç karıştırılır. Harç homojen bir kıvam aldıktan sonra kalıba dökülür.
Harç hazırlandıktan sonra su veya alçı ilave edilmemelidir.
İyi bir uygulama sağlamak için kalıp üzerinde toz, kir olmamasına dikkat edilmeli, kalıp yüzeyi düzgün yağlanmalıdır.
Su oranının azaltılması ile daha yüksek mukavemet elde edilir.
Uygulama Talimatı :
Astaş Fuga Derz Alçısından, 100 gr. alınır 65-70 gr. su ilave edilerek hazırlanır. Kendinden yapışkanlı file derz bantı kullanılıyorsa, bant derze düzgün olarak yapıştırılır ve ilk kat fuga derz alçısı bantın üzerine bolca çekilir.Yapışkan özelliği olmayan kağıt derz veya fiber kullanılıyorsa, önce derzin üzerine ince bir tabaka halinde fuga alçı uygulanır. İstenilen uzunlukta derz bantı kesildikten sonra spatula ile derzin üzerine bastırılarak alçının gömülmesi sağlanır. En az iki saat kadar bir süre beklendikten sonra, ikinci kat duvar ile hem yüzey olarak uygulanır, uygulama sahası 20 cm. genişliğindedir. İkinci kat pirizini aldıktan sonra üçüncü kat Astaş fuga derz alçısı ile 25-30 cm. genişliğinde olacak şekilde ve de çok ince bir tabaka halinde uygulanır. Kenarındaki fazlalıklar nemli bir süngerle alınır. Son kat da kuruduktan sonra hafifçe zımparalanarak boyaya hazır hale gelir.
Astaş Fuga Derz Alçısı işleminde Dikkat edilecek hususlar :
Derz dolgu işlemine başlamadan önce alçı plakaların istenildiği gibi monte edilip edilmediğine bakılır. İstenildiği gibi ise Astaş Fuga Derz Alçısı 1.5 saat içerisinde tüketilmesi önerilir. Tekrar bir karışım yapmak gerektiğinde kabın kalıntılardan tamamen temizlenmesi gerekir.Astaş Fuga Derz Alçısının uygulanabilmesi için ortam sıcaklığının 2C'den düşük olmamalıdır. Derz dolgu işlemi yapıldıktan sonra buvat deliği açma veya benzeri işler yapılmamalıdır. Çünkü bu gibi işlemler çatlamalara neden olur. Bütün işlemlerde kullanılan aletlerin temizliğine önem verilmelidir. Tatbik edilecek yüzey de tozdan ve yağdan arınmış olmalıdır. Üzerine ince bir kat Astaş saten sıva alçısı çekilirse boya tüketimi azalacağından, Astaş saten' sıva alçısı kullanılması önerilir.
Uygulama Talimatı :
Temiz bir kaba bir miktar su alınır ve üzerine alçı sepelenir. (100 gr. Alçı 60-70 gr. su oranı) Sepeleme işlemi, alçının su üzerinde yüzünceye kadar devam edilir. Yüzen alçının ıslanarak suya batması için birkaç dakika beklenir. Karışım el veya mekanik bir karıştırıcı yardımı ile, iyi bir karışım elde edilene kadar sürer. Hazırlanan harç topaklar halinde duvar üzerine veya Alçı plakanın arkasına belli aralıklarla tatbik edilir. İş gücünün yeterli olmadığı durumlarda Alçı Plakayı ağırlaştırmamak için Astaş Alçı Plaka yapıştırıcısı duvar yüzeyine uygulanması önerilir. Hazırlanan harç 25 dakika kullanma süresi içinde tüketilmelidir. Yapıştırma işlemi bittikten sonra 30 dakika daha hiç bir işlem yapmadan beklemek gerekir. Bu süre içerisinde alçı tam olarak donar ve sertleşir.
Astaş Yapıştırıcı Alçı işleminde Dikkat edilecek hususlar :
-Uygulama yapılacak ortam sıcaklığı +5 C üzerinde olmalıdır.
-Uygulama yapılacak alçı plakanın toz ve yağ gibi yapışmayı engelleyecek kalıntılardan temizleyin.
-Ağız veya göz ile teması halinde bol su ile yıkayın.
-Çalışma esnasında baret, eldiven, maske ve gözlük kullanılmalıdır.